Képző- és iparművészet /kézműves/ tanszak beszámoló 2022/2023-as tanév

Tanár: Gubodyné Fekete Katalin

Szeptember: 39 tanulóval indultunk, ebből 20 első éves. A hónap folyamán ismerkedtünk az új tanulókkal, a kézművesség alapjaival, megismertük a tanév feladatait. Megbeszéltük a szükséges felszerelést, eszközöket, a terem rendjét. Gyakoroltuk az eszközök helyes használatát.

Október: Ismerkedtünk a kézművesség anyagaival, technikáival. Megtapasztaltuk az anyagok tulajdonságait, alakíthatóságukat, formálhatóságukat, felhasználhatóságukat. Növényi részekből, textilből készítettünk tárgyakat. Az állatok világnapjára kiállítást készítettünk. Kipróbáltuk a közös munkavégzést.

November: Kipróbáltuk a mintázást nyomhagyási technikákkal. Egyszerű szövés-, és fonástechnikákat alkalmaztunk, karácsonyra díszeket, tárgyakat készítettünk. Ajándékot, meglepetést készítettünk a családnak.

December: Az eddig megszerzett ismeretekről a gyerekek társasjáték formájában adtak számot. Megajándékoztuk egymást a csoportban. Részt vettünk a városi adventi vásáron.

Január: A Magyar Kultúra Napjára kiállítást készítettünk az iskola aulájában. Maszkokat készítettünk, különböző anyagokkal, technikákkal alkottunk. Megismerkedtünk a téli játékok közösségformáló erejével. A hónap végén közösen értékeltük a félév munkáját.

Február: Közös alkotással papírplasztikákat készítettünk, egyre bonyolultabb formákat alakítottunk ki. Az aulában farsangi tárlatot rendeztünk.

Március: A húsvéti, tavaszi ünnepkörben népszokásokkal ismerkedtünk, játékos feladatokat oldottunk meg. A húsvétra készített ajándékokat hazavihették a gyerekek. Szép időben a szabadban alkottunk.

Április: Új technikával ismerkedtünk: a fémdomborítással. Mitológiai történeteket, meséket jelenítettünk meg. A hónap folyamán a tenger növényeivel, mesés lényeivel foglalkoztunk. 

Május: Új technikát, a textilnyomatot és –rajzot ismertünk meg. A könyvtár könyveiből, internetről gyűjtöttek a gyerekek információt, anyagot. Kiválogattuk a kiállításra szánt alkotásokat.

Június: Az anyagokat, eszközöket, műhelyt rendbe raktuk. A Gerenday Közösségi Házban rendeztük a művészeti gálát. Értékeltük az alkotásokat, éves munkát. A tanévet egy közös fagyizással zártuk.

A tanév folyamán különböző pályázatokon vettünk részt. Mesekönyvhöz illusztrációt készítettünk, a víz világnapjára festettünk, a környezetvédelmi pályázatra küldtünk alkotásokat. Az iskola aulájában folyamatosan kiállítottuk a gyerekek alkotásait. Ünnepkörök és évszakok szerint díszítettük az iskola teraszát.

Lábatlan, 2023. 06. 16.