Kerámia tanszak beszámoló 2022/23-as tanév

Tanár: Szűcs–Albert Eszter

Szeptember: 46 tanulóval, ebből 7 első évessel indultunk a tanévnek. Ismerkedtünk, megbeszéltük a tanév feladatait, a műhely rendjét, az eszközök használatát. Ismerkedtünk az agyaggal. A szabadban anyagot gyűjtöttünk, nyomatokat készítettünk. Ismerkedtünk a színekkel, alakításukkal, felhasználásukkal. 

Október: 2-3 fős csoportokkal kipróbáltuk a közös munkavégzést. Az állatok világnapjára illusztrációkkal, szobrászkodással készültünk (állatok, bogarak a természetben). Kipróbáltuk a fémdomborítást is. Az elkészült munkadarabokat az aulában állítottuk ki.

November: A Sofidel Hungary Kft. pályázatára húsvéti szalvétát terveztek a gyerekek. Papp Dorka terve tetszett a legjobban a zsűrinek. Különböző technikákkal és anyagokból készítettek alkotásokat a tanulók. A karácsonyi ünnepkörre díszeket, dekorációt készítettünk, valamint ajándékokat a családnak.

December: Díszletet készítettünk a 4. osztályosok karácsonyi műsorához. Kiállítottuk az aulában a gyerekek félév során készített munkáit. A Gerenday Közösségi Házban részt vettünk az adventi vásáron. A gyerekek lelkesen árulták az általuk készített portékákat. 

Január: Iskolánk névadójának műveihez készítettünk illusztrációt, díszletet az Arany-napi műsorhoz. Jelmezeket, álarcot terveztünk: bennszülött maszkokat agyagból, valamint papírmetszéssel. A tél örömeit, téli elfoglaltságokat ábrázoltunk különböző technikákkal. A félév során 5 tanuló készült a művészeti középiskolai felvételire.

Február: Nagy hangsúlyt fektettünk a csoportmunkára, nagyméretű szobrok készültek közös erővel. Farsangra a kézműves csoporttal közös tárlatot nyitottunk az aulában. Fantázialényeket, mesehősöket, jellegzetes helyszíneket ábrázoltunk. Agyagból sárkányokat készítettünk.

Március: A húsvéti, tavaszi ünnepkörrel foglalkoztunk. Tojást berzseltünk, papírt metszettünk, -batikoltunk. Növénytanulmányokat készítettünk, a szabadban alkottunk. Elkészültek a továbbtanulók felvételi portfóliói. A hónap folyamán a Sofidel Hungary Kft. karácsonyi szalvéta tervezésére írt ki pályázatot, melyet Vidli Mária nyert meg.

Április: Virágokat ábrázoltunk különböző technikákkal. Mitológiai történetekhez készítettünk illusztrációt, elmerültünk a mesék, legendák világában.

Május: 3 tanuló tett sikeres alapvizsgát. Mind az 5 jelentkező tanulónkat felvették a neszmélyi Launai Miklós Református Művészeti Szakgimnáziumba. A műhelyben kiállítást rendeztünk az elkészült munkákból, melyeket a tanulók mutattak be. Kiválogattuk a kiállításra kerülő munkákat.

Június: A művészeti iskola tanszakai a Gerenday Közösségi Házban tartották a művészeti gálát, melyre mi kiállítással készültünk. A gála után értékeltük az alkotásokat és az éves munkát. A tanévet ajándékozással, alapos rendrakással zártuk.

Lábatlan, 2023. június 17.